Barroso vyzval Cyprus, aby ponúkol alternatívu namiesto návrhu EK

21.03.2013 Celý región

Brusel 20. marca (TASR) - Teraz je rad na Cypre, aby ponúkol alternatívu namiesto odvodov z bankových vkladov, ktoré v rámci programu finančnej pomoci mohli krajine priniesť 7,5 miliardy eur, uviedol dnes hovorca Európskej komisie (EK) Olivier Bailly. Toto stanovisko potvrdil v oficiálnom komuniké aj predseda EK José Manuel Barroso.

"Program finančnej pomoci nebol prijatý cyperským parlamentom. Je teraz na cyperských úradoch, aby predstavili alternatívny scenár, ktorý bude rešpektovať kritériá udržateľnosti dlhu a ktorý bude zodpovedať finančným parametrom," uviedol Barroso.

Barroso pripomenul, že už od jesene 2011 bola EK v kontakte s cyperskými úradmi v súvislosti s možným programom finančnej pomoci. Cyperská vláda oň požiadala vlani v júli pre problémy v cyperskom bankovom sektore, avšak pre neochotu predošlej cyperskej vlády nebolo možné program finančnej pomoci realizovať.

Európska komisia podľa jej predsedu urobila všetko možné pre to, aby pomohla vláde v Nikózii, a ponúkla jej konštruktívne riešenie, ktoré znamenalo záchranný úver vo výške 10 miliárd eur.

"Rozhodnutia však prijímajú samotné členské štáty a žiadne riešenie nemôže byť prijaté bez ich súhlasu a spolupráce," uviedol Barroso na adresu ostrovného štátu. Dodal, že komisia je aj naďalej pripravená hľadať riešenia pre finančnú pomoc Cypru a je v neustálom kontakte s cyperskými úradmi, členskými štátmi eurozóny a Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Barroso spresnil, že riešenie navrhnuté pre Cyprus v podobe odvodov z bankových vkladov nespĺňalo všetky požiadavky EÚ, ale bolo najmenej riskantné a najmenej poškodzujúce cyperskú ekonomiku spomedzi všetkých ostatných možností.
 

Vyberte región